Vijfde Coming Out Day op Flakkee groot succes
Donderdag 11 oktober stond in het teken van de internationale Coming Out Day. Niet de dag waarop iedereen massaal uit de kast komt, maar de dag om te laten zien dat je hen die al uit de kast zijn, of nog niet, steunt. Dé dag om te laten zien dat deze mensen zichzelf kunnen zijn bij jou en dat het jou niet uitmaakt wie ze willen voorstellen aan hun ouders. Ook Goeree-Overflakkee staat stil bij deze belangrijke dag, dit jaar al voor de vijfde keer.
Door Sam Fish
Met vijf man sterk start LHBT-belangenorganisatie Stichting Gay op Flakkee hun stoet door Sommelsdijk en Middelharnis bij de Olympiakazerne om daar de vlag te hijsen met politieagente Heidi Westerbrink. Zij sluit zich namens Roze in Blauw ook aan bij de stoet. “Ik heb voor Roze in Blauw altijd op de achtergrond gestaan, maar met het plotselinge overlijden van Bert Hulzebosch is het mijn beurt om er te zijn op Goeree-Overflakkee,” vertelt ze. “Het is belangrijk dat we stil staan bij deze dag. Er is nog te veel onwetendheid in Nederland en ook op Goeree-Overflakkee. Met het zien van de regenboogvlag wordt het weer besproken.”
Het hijsen van de regenboogvlag is dan ook het kenmerk van de dag. De groep gaat dan ook via de RGO aan de Langeweg door naar het gemeentehuis waar VKGO-wethouder Berend Jan Bruggeman al staat te wachten met de kleurrijke vlag in zijn handen. Voor de gelegenheid heeft hij zelfs een roze overhemd uit de kast gehaald. Ook PvdA-gemeenteraadslid Jaap Willem Eijkenduijn verlaat zijn werkplek voor het hijsen van de vlag. “Jammer dat er niet meer mensen aanwezig zijn. Het kost maar vijf minuten van je tijd en het is belangrijk genoeg om erbij aanwezig te zijn. Je moet laten weten dat je de mensen op het eiland steunt, alle mensen op het eiland,” laat hij weten.
Verder is de vlag die dag ook gehesen bij het Albeda College aan de Koningin Julianaweg, de RGO aan de Schoolstraat en de RGO aan de Koningin Julianaweg.
Twee keer hijsen
De afgelopen week kwam er groots in de media dat er op Schouwen-Duiveland geen regenboogvlag gehesen zou worden door de gemeente. Dat is op Goeree-Overflakkee wel anders. “Ik heb net gehoord dat we dit al voor de vijfde keer doen hier in Middelharnis,” zegt wethouder Bruggeman. “Dat is best iets om bij stil te staan, want zo vanzelfsprekend is het niet. Elk jaar zijn er gemeentes die weigeren de vlag te hijsen in het kader van Coming Out Day, maar ik vind het te belangrijk om het niet te doen.” Vervolgens is het aan hem de taak de vlag in top te krijgen. Door een windvlaag komt de vlag echter in de knoop met de twee touwen waaraan hij hangt en dus moet hij naar beneden. “We hijsen hem hier gewoon twee keer, dan is de tweede keer voor Schouwen-Duiveland,” grapt Bruggeman waarna de vlag terug omhoog gaat, dit keer wel helemaal goed.
LHBT
Voor veel mensen is het nog een raadsel waar de letters voor staan, het worden er dan ook steeds meer, lijkt wel. “Er zijn veel letters in het rijtje, maar de volgorde verschilt altijd en dus is het makkelijker, en dat wordt ook gewoon geaccepteerd, om de eerste vier of vijf te noemen,” zegt Lennart van Dam van de stichting Gay op Flakkee. “Lesbisch, homo, biseksueel en transgender. Soms komt de i van intersekse er ook nog achter. We merken dat veel mensen hier niet veel kennis van hebben. En dat is helemaal niet erg.”
Om de kinderen van Goeree-Overflakkee wat bij te spijkeren is er op de RGO aan de Koningin Julianaweg in samenwerking met de leerlingenraad een programma gemaakt voor de brugklassers van de school. “We gaan langs de eerstejaars om daar uitleg te geven over wie we zijn, wat we doen, wat Coming Out Day inhoudt en we beantwoorden de vragen die ze hebben,” zegt Anouk Monster, vrijwilliger bij de stichting. “We laten ze duidelijk weten dat het stellen van een vraag niet meteen betekent dat iemand uit de kast komt of iets dergelijks. Vragen stellen is belangrijk, het helpt je beter begrijpen waar een ander misschien wel mee worstelt en het maakt het makkelijker voor anderen om bij jou uit de kast te komen.”
En de leerlingen hebben vragen zat. Daarom wordt er eerst uitgelegd waar de letters LHBTIQAPC voor staan; lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse, queer, asekseueel/aromantisch, panseksueel en cisgender. “Het is een hoop informatie die jullie hier vandaag krijgen en voel je ook niet verplicht om alles te onthouden, dat lukt ons ook niet,” maakt Lennart duidelijk. “Maar weet dat het ook goed is om vragen te stellen.” De vragen die de kinderen stellen kunnen allemaal beantwoord worden, mede doordat de groep met vijf man sterk is. “We hebben allemaal andere ervaringen en kennis. Het is onmogelijk om alles te weten, maar samen kom je heel ver,” aldus Lennart.
Gay op Flakkee
LHBT-belangenorganisatie Stichting Gay op Flakkee zet zich in voor het LHBT-gemeenschap op Goeree-Overflakkee. “Het is hier op het eiland helaas nog niet altijd even makkelijk om uit de kast te komen en dus proberen wij het onderwerp met de stichting op verschillende manieren bespreekbaar te maken,” laat voorzitter Hetty Ouwerkerk weten. Zo organiseren ze feestjes en filmavonden, maar ook symposiums en komt er binnenkort een ontmoetingscafé. “Dat staat echt nog in de kinderschoenen, we hebben ook nog geen locatie vastgelegd, maar het gaat er zeker wel komen,” zegt Hetty. “We willen een ruimte waar iedereen samen kan komen om ervaringen te delen of juist even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Ouders met vragen mogen komen, jongeren met vragen zijn welkom, we willen af en toe eens iemand uitnodigen om over een bepaald onderwerp te praten. Dat soort dingen willen we gaan doen in het café. Hopelijk kunnen we snel de deuren openen.”
Roze in Blauw
Roze in Blauw is een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw-teams uit alle politie-eenheden en diensten van de politie. Deze teams zijn aanspreekpunt voor de LHBT-gemeenschap binnen én buiten de politie. Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die een melding maken of aangifte willen doen van LHBT-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn, kunnen contact opnemen met Roze in Blauw.