Coming Out Day – Biseksueel

Trots op wie we zijn!

Coming Out Day – Biseksueel

Donderdag 11 oktober is het internationale Coming Out Day, een dag om te laten zien dat je hen die al uit de kast zijn of nog niet te steunt. In het kader van dit onderwerp wil ik graag mijn coming out verhaal delen om anderen te kunnen helpen.

Sinds ik op de middelbare school zit heb ik eigenlijk altijd gedacht dat ik anders was, hoe dit kwam wist ik destijds nog niet. Veel vriendinnen om mij heen kregen vriendjes, terwijl ik niet alleen naar jongens keek maar ook naar meisjes. Ik wist niet waarom ik dat deed op dat moment en ik dacht dat het raar was om ook naar meisjes te kijken omdat iemand in mijn familie de LHBT+ community lastig vindt om te accepteren. Ik werd eigenlijk een beetje beïnvloed door dit familielid dat het anders zijn van je geaardheid niet goed is, terwijl ik het zelf juist goed vind dat mensen zichzelf kunnen zijn. Dit ‘gevoel’ heb ik eigenlijk een beetje weggestopt, puur omdat ik niet wist wat ik moest doen.

Ruim 2 of 3 jaar later ben ik mij op Instagram en Google gaan verdiepen in de LHBT+ community. Ik kwam erachter dat er meer seksualiteiten waren dan homoseksueel en lesbisch en ik vond het interessant om over de diverse seksualiteiten te lezen. Sinds dien dacht ik, ‘ik hoor in een van deze vakjes, ik weet alleen niet welke’. Met deze gedachte heb ik heel lang gelopen, wat niet altijd even makkelijk was. Ik heb veel in bed gelegen met mijn telefoon en telkens had ik weer alle seksualiteiten opgezocht op Google.
Uiteindelijk, in april 2017, heb ik mezelf volledig geaccepteerd. Vooral de periode tussen januari 2017 en april 2017 zijn niet makkelijk geweest voor mij. Ik heb een aantal huilbuien gehad omdat ik niet wist wat ik moest doen. Uiteindelijk heb ik een vriend van mij een WhatsApp bericht gestuurd en heb ik hem verteld dat ik biseksueel ben. Hij beseft het misschien niet, maar hij heeft mij enorm geholpen in het verder accepteren van mijn geaardheid en daar ben ik hem ontzettend dankbaar voor. Samen met één andere vriendin die zelf ook biseksueel is, wist hij het als eerste.

Tijdens de zomervakantie in 2017, toen ik net terug was uit Frankrijk heb ik in een WhatsAppgroep met de vrienden om mij heen die veel voor mij betekenen een lang verhaal verstuurd waarin ik heb verteld hoe ik mij die afgelopen tijd voelde. Ook vertelde ik in dat bericht dat ik biseksueel ben en ik heel lang bang was om dit te vertellen omdat ik niet wist hoe iedereen zou gaan reageren. Destijds wisten mijn moeder en broertje nog van niks, dus ik liep al sinds januari 2017 met een soort ‘last’ op mijn schouders. Al mijn vrienden reageerden zo ontzettend positief op mijn bericht dat ik vol schoot en een avond heb liggen huilen in bed. Ik had nooit verwacht dat ik zo goed geaccepteerd zou worden.

Eind mei 2018, na heel lang twijfelen hoe ik het mijn moeder en broertje zou vertellen, heb ik het hen toch verteld. Mijn broertje reageerde eerst verward, hij dacht dat ik een grapje maakte. Toen ik hem vertelde dat ik geen grapje maakte en ik uitlegde wat het inhoud om biseksueel te zijn vond hij het juist heel stoer dat ik het durfde te vertellen! Mijn moeder heb ik het ook verteld en ook zij reageerde heel positief en heeft mij een dikke knuffel gegeven. ‘’Het maakt mij niet uit met wie je thuiskomt, dat weet je toch?’’ zei ze tegen mij. Ik voelde mij zo opgelucht en gelukkig op dat moment. Eindelijk die last die je een jaar met je hebt meegedragen die van je schouders valt.

Wat ik wil vertellen met mijn verhaal is dat het oké is om anders te zijn. Het maakt ook niet uit wie jij het als eerst vertelt, zolang jij je vertrouwd voelt bij die persoon is het goed. Vind je het lastig om het je ouders eerst te vertellen? Ga langs bij een goede vriend of vriendin die je vertrouwt en vertel het hem of haar, maar blijf er niet te lang mee lopen zonder het iemand te vertellen. Doordat ik dit wel heb gedaan voelde ik me een lange tijd heel rot en juist toen ik het mijn vrienden vertelde voelde ik me weer heel energiek!

Ik wens jullie allemaal heel veel plezier op Coming Out Day! Of je nou wel of niet in de LHBT+ community zit, het is een feestdag voor iedereen!


De schrijver van dit verhaal wenst anoniem te blijven. Wil jij ook je verhaal met ons delen of heb je een vraag voor ons? Ga dan naar onze contactpagina, daar kun je, ook anoniem, je verhaal kwijt of je vragen stellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *