LHBT-verhalen in de bibliotheek

Trots op wie we zijn!

LHBT-verhalen in de bibliotheek

Op vrijdagavond 6 oktober staat de bibliotheek in Middelharnis in het teken van de LHBT-gemeenschap (lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transgenders) van Goeree-Overflakkee. In aanloop naar Coming Out Day op woensdag 11 oktober spreken auteurs Floortje Zwigtman en Flakkeeënaar Coos Huijsen over hun LHBT-gerelateerde boeken.

Coos Huijsen bracht in 2016 zijn autobiografie Homo Politicus uit, een persoonlijk verhaal waarin hij tevens de geschiedenis van de Nederlandse homo-emancipatie vertelt, dat al begint in de oorlog op Goeree-Overflakkee. “Ik geef impressies van hoe het leven toen was, hoe er tegen homo’s werd aangekeken en ik vertel ook over mijn eigen ervaringen,” vertelt Coos, die is opgegroeid in Nieuwe-Tonge. “Ik werd ertoe aangemoedigd door de Amerikaanse hoogleraar Andrew Reynolds, die mij in 2014 in Amsterdam bezocht om me te interviewen naar aanleiding van zijn wereldwijde onderzoek naar de homo-emancipatie.”
Het boek van Coos vertelt het verhaal van zijn coming out en zijn leven als eerste openlijk-homoseksuele parlementariër. “Ik moest zoals dat heet ‘met de billen bloot’ en mijn lezers zeggen dat dit gelukt is. Daardoor ontving ik behoorlijk wat emotionele reacties, van gays die zich erin herkenden en van familie en vrienden die zeiden dat ze hun zoon of dochter nu beter begrepen. Het is het negende boek dat ik heb geschreven en het is het boek waar ik het meest trots op ben,” aldus Coos.

Floortje Zwigtman
Ook auteur Floortje Zwigtman uit Terneuzen komt in de bibliotheek vertellen over haar boekenreeks De Groene Bloem, een trilogie dat de ontdekkingsreis van Adrian Mayfield volgt. “Adrian Mayfield is een jongen die in het Londen van eind 19e eeuw voor een dubbeltje geboren is en de ambitie heeft een kwartje te worden. Hij gaat voor de Grote Liefde en het Grote Geld. Wel lastig, want hij valt op mannen, niet op meisjes. En dat is in Victoriaans Londen niet alleen een taboe, maar zelfs een misdaad,” vertelt Floortje.

“Ik schrijf graag over buitenstaanders,” zegt ze. “Door hun ogen kun je op een andere manier naar de heersende mores kijken. Bovendien plaatste een medestudente van mij op de PABO ooit de opmerking ‘Toen al!’ toen onze geschiedenisleraar vertelde over homoseksuele matrozen aan boord van VOC-schepen. Ja, natuurlijk: ‘toen al’, dacht ik toen. Maar toen ging ik me wel afvragen: hoe zag dat ‘toen al’ er destijds uit, met al die taboes en bedreigingen?”

“Het was voor mij heel spannend om dit boek te schrijven: als vrouw schreef ik over homoseksuele mannen! Zouden de lezers dat wel pikken? Maar tot mijn opluchting waren de reacties heel positief, ik had blijkbaar de juiste toon getroffen,” vertelt ze opgelucht. “Het is heel ontroerend als je een brief van een lezer krijgt die schrijft: je hebt mijn leven beschreven. Een vervreemdende ook wel: schrijven is een egoïstische bezigheid. Je doet het alleen en omdat jij het leuk vindt. Maar je raakt er wel anderen mee…,” aldus Floortje Zwigtman.

GO Pink Pages
GO Pink Pages is een samenwerking tussen LHBT-belangenorganisatie Stichting Gay op Flakkee, bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, vestiging Middelharnis en Bruna. De deuren openen om 19.30 uur en de avond gaat van start om 20.00 uur. Het duurt tot uiterlijk 22.00 uur.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de bibliotheek of aan de deur voor € 5,- per persoon. In de pauze en na afloop is er mogelijkheid tot het kopen en laten signeren van de boeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *