Gay op Flakkee wint prijs voor ontmoetingscafé

Trots op wie we zijn!

Gay op Flakkee wint prijs voor ontmoetingscafé

LHBT-belangenorganisatie stichting Gay op Flakkee mocht op maandagavond 25 februari wel een heel bijzondere prijs in ontvangst nemen. Ze hebben namelijk de Local Initiative Award gewonnen tijdens de Winq Diversity Awards.

Door Sam Fish

“We wisten het al een tijdje, maar we mochten niets zeggen. Het is zo fijn dat we het er nu gewoon over kunnen hebben,” zegt voorzitter Hetty Ouwerkerk. “We hebben een prijs gewonnen, dat wil je van de daken schreeuwen.” Gay op Flakkee wint niet alleen een mooi beeldje, maar ook nog eens een geldprijs van maar liefst duizend euro. “Daar gaan we natuurlijk eerst een abonnement op de Winq mee afsluiten,” zegt Hetty met een knipoog. “Nee hoor, we gaan dit bedrag gebruiken om de stichting nog beter op de kaart te zetten en om de LHBT-gemeenschap op het eiland nog beter te kunnen helpen. De precieze invulling is niet alleen aan ons, dat gaan we gewoon bespreken met de mensen om wie het gaat.”

Award avond
Zeven personen en organisaties vielen maandagavond in de prijzen tijdens de Winq Diversity Awards voor hun buitengewoonlijke bijdrage op het gebied van gelijkheid, diversiteit en inclusie voor het LHBT-gemeenschap in Nederland. En die winnaars werden niet zomaar gekozen. “Wij vroegen ons dat ook af, maar de mensen van Winq hebben laten weten dat we door een aantal mensen zijn voorgedragen,” laat Hetty weten. “Dat geeft een heel goed gevoel. Het is een kroon op je werk en het laat zien dat het gewaardeerd wordt door de omgeving. Dat geeft je een extra boost om ermee door te gaan.”

Niet alleen Gay op Flakkee viel in de prijzen. Met hun ook Bowi Jong, de starter van #SorryJohan, de organisatie Stichting LGBT Asylum Support die zich inzet voor roze vluchtelingen, Bregje Visser die zich inzet voor transgenders op de arbeidsmarkt in Nederland en acteur Raymi Sambo met zijn inclusieve theatervoorstellingen die veel hedendaagse drempels aan de kaak stelt. Daarnaast ontving ook HEMA een prijs voor hun inclusieve campagnes en ging de NS er vandoor met een award voor de Trainbow.

Artikel gaat verder onder de foto

Foto: Bete Photography

Uitreiking
De uitreiking van de Winq Diversity Awards vond plaats in Amsterdam met als presentator acteur Patrick Martens. Onder anderen D66-fractievoorzitter Rob Jetten, acteur Majd Mardo en COC-voorzitter Astrid Oosenbrug mochten een prijs overhandigen. Die laatstgenoemde mocht de prijs uitreiking aan Gay op Flakkee. De stichting heeft sinds eind 2018 een ontmoetingscafé in Middelharnis en hoopt op die manier een plek te kunnen bieden waar mensen even zichzelf kunnen zijn als dat thuis niet kan en waar mensen met vragen antwoorden kunnen vinden.

“Dit gaat om een prachtig initiatief op Goeree-Overflakkee en dat is wel een beetje de biblebelt. Ik was vanmorgen bij een begrafenis van een 21-jarige homoseksuele jongen die niet meer kon leven met zichzelf. En dat is de werkelijkheid. Die haat die zij ook voelen, daar moeten we met elkaar iets mee. En deze mensen, op Goeree-Overflakkee, hebben op een gegeven moment gezegd ‘dit pikken wij niet’,” vertelt ze. “Wij moeten samen sterk zijn, voor deze jongeren opkomen en die inclusiviteit aantonen. Het is dan ook terecht dat Gay op Flakkee deze prijs heeft gewonnen.”

Voorzitter Hetty Ouwerkerk mocht de award in ontvangst nemen namens de stichting; “Ik voel me enorm trots dat we als kleine stichting zo’n groots podium als deze aangeboden krijgen. We worden gezien, er wordt aandacht aan ons besteed en dat is goed voor onze doelen. Met het geld dat we vanavond hebben gewonnen kunnen we er nog beter zijn voor onze gemeenschap. We willen Winq dan ook heel erg bedanken voor deze prijs en deze geweldige avond. Bedankt.”

De award avond werd omlijst met muziek van zangers Wouter Hamel en Jeangu Macrooy.

Winq
Winq is Nederlands grootste lifestylemagazine voor gay mannen, met het laatste en lekkerste nieuws op het gebied van people, travel, culture, fashion en design. “Winq motiveert de Nederlandse LHBTQ-familie al vijftien jaar om zichzelf te zijn en van het leven te genieten,” zegt hoofdredacteur Edwin Reinerie. “Met de Winq Diversity Awards eren wij zeven personen en initiatieven met dezelfde missie. Mensen die zich met bloed, zweet, tranen en heel veel liefde inzetten voor de zichtbaarheid en acceptatie van de Nederlandse regenboogfamilie.”

Gemeente
Ook de gemeente Goeree-Overflakkee is trots op de stichting. ‘De gemeente Goeree-Overflakkee zet zich in voor gelijke behandeling van al haar inwoners, ongeacht achtergrond of geaardheid, en feliciteert Gay op Flakkee van harte met het winnen van de landelijke Local Diversity Award. De stichting won deze prijs vanwege haar inzet voor de belangen van homoseksuelen op Goeree-Overflakkee,’ zo schrijven ze op hun Facebookpagina. Het bevorderen en stimuleren van de sociale acceptatie van LHBTI-ers op ons eiland is belangrijk voor de saamhorigheid en verbinding. Gay op Flakkee vervult hierin een belangrijke rol. Het winnen van deze prijs is een positieve erkenning voor hun inzet binnen de samenleving van Goeree-Overflakkee. Nogmaals: van harte!’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *