Schietpartij in Gaybar Orlando

Trots op wie we zijn!

Schietpartij in Gaybar Orlando

Zaterdagnacht 11 juni rond 2.00 uur ’s nachts werd in homonachtclub Pulse in Orlando (Florida, Amerika) het vuur geopend. Hierbij kwamen zeker 50 mensen om het leven. Nog zeker 53 mensen liggen gewond in het ziekenhuis onder wie zes in kritieke toestand. Op verschillende Social Media websites wordt gesproken over 59 slachtoffers, maar er is nog geen bevestiging van grote nieuwswebsites. De namen van de slachtoffers worden vrijgegeven zodra de familie is ingelicht.

Terreurorganisatie IS zou de aanslag hebben opgeëist. De dader is volgens lokale autoriteiten Omar S. Mateen, een 29-jarige Amerikaan uit Port St. Lucie (Florida) met Afghaanse ouders. Hij zou geen crimineel verleden hebben, maar was al wel eerder in beeld bij de FBI als mogelijke IS-aanhanger. De Amerikaanse zender NBC News zegt dat hij voordat hij begon met schieten het alarmnummer gebeld zou hebben en trouw zwoer aan IS.

De vader van de schutter zegt dat de dader gehandeld heeft uit woede en haat omdat hij eerder twee mannen zag zoenen. De aanslag heeft dus niets te maken met het feit dat hij aanhanger is van IS, of welke organisatie dan ook. Het was een homofobe actie, iets dat niet onder stoelen of banken geschoven zou moeten worden. Dat benoemde journalist Owen Jones ook. Hij is schrijver bij de Engelse krant The Guardian en loopt weg tijdens live televisie, omdat de andere journalisten niet willen erkennen dat de aanslag in Orlando een haatactie was tegen homo’s.

Bloed doneren
Veel slachtoffers liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis en de vraag om bloed is dan ook erg groot. Veel gemeenschappen tonen hun steun door massaal naar de bloedbank te gaan om te doneren. Het leek er even op dat de wet tijdelijk veranderd zou zijn en dat homo’s ook bloed mochten doneren, maar dit klopt niet. De wet werd eerder wel versoepeld, alleen als je als homo een jaar lang geen seks hebt gehad mag je bloed doneren bij de bloedbank.

Ten tijden van de aanslag waren er zeker driehonderd mensen in de club aanwezig. Overlevenden zeggen dat er meer dan één schutter zou zijn geweest, maar dit wordt doodgezwegen door de autoriteiten. Hieronder een Facebookbericht van een bekende van één van de overlevenden. Hij schrijft: “Er zijn nog twee schutters, maar daar vertelt de media niks over. Ze willen niet dat mensen bang worden, maar ik denk dat het belangrijk is dat mensen het weten. Er lopen nog twee schutters rond en ze zijn gewapend. Probeer de komende tijd drukke locaties te vermijden”.

meer schutters

Steun
De LHBT-gemeenschap in Toronto, Canada kwam bijeen om kaarsen te branden voor de slachtoffers van de aanslag op de Homoclub.

 

Zaterdagavond werden de Tony Awards uitgereikt. Award winaar Lin-Manuel Miranda besteedde in zijn bedankspeech aandacht aan de aanslag in Toronto. “Aanslagen als deze laten ons inzien dat niets hier beloofd is. Liefde is liefde is liefde is liefde is liefde is liefde, kan niet gedood of aan de kant geschoven worden. Vul de wereld met muziek, liefde en trots”. Een quote die op dit moment veel gedeeld wordt op het internet.

Pride Parades
In Amerika is juni Pride Month en vinden er een hoop Pride Parades plaats. Ook na de aanslag gaan die gewoon door, maar niet op de normale manier. Er wordt overal stil gestaan bij de slachtoffers.

De aanslag in Orlando is de grootste terroristische aanval in Amerika sinds 11 september en de grootste massa schietpartij ooit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *