Statement omtrent Dodenherdenking

Trots op wie we zijn!

Statement omtrent Dodenherdenking

Misschien heb je het al voorbij zien komen, misschien ook niet. De afgelopen weken hebben wij gekeken of we, naast Middelharnis, ook in Nieuwe-Tonge een bloemstuk kunnen leggen tijdens dodenherdenking. We worden altijd enorm warm ontvangen in Middelharnis en daar zijn we elk jaar opnieuw heel erg dankbaar voor. Maar we hebben er wat vrijwilligers bij gekregen en het eiland is groter dan alleen Middelharnis. Daarom leek het ons een leuk idee om elk jaar in nog een ander dorp een bloemstuk te leggen.

Voor Nieuwe-Tonge dachten we een goede ingang te hebben. Helaas zat die persoon niet meer bij het bestuur van de Oranjevereniging. Maar ze kon ons wel doorsturen naar de juiste persoon. Zodoende viel ons oog op Nieuwe-Tonge.

Telefonisch legden we uit wat ons plan was: Een boeket leggen waarbij de naam van onze stichting wordt genoemd. Geen poespas, geen vlaggen. Gewoon normale mensen die een bloemetje komen leggen om, in het bijzonder, de homo’s te herdenken die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onze contactpersoon vond het een goed idee en ging het delen tijdens de vergadering. Het is immers geen beslissing die ze alleen kon en wilde nemen. Logisch.

Een dag na de vergadering kwam het telefoontje. Het bestuur vond het een goed idee, maar ze zijn bang dat Nieuwe-Tonge er niet klaar voor is. Geen bloemlegging voor Gay op Flakkee dus. Jammer, maar misschien is het dorp er over een paar jaar wel klaar voor, zo klonk ons antwoord.

Even voor de goede orde: Wij zijn niet boos op de Ring van Oranje. Ze moesten een besluit nemen en daar zouden mensen sowieso boos op worden. Want als ze wel ja hadden gezegd, dan waren er ook mensen niet blij. Zo werkt dat nu eenmaal. Het nieuws ging echter verder dan onze kringen, meer mensen kregen er lucht van. Zo weten we dat er een brief is gestuurd aan het college en nu natuurlijk dit bericht in het AD. Daarnaast zijn we ook al benaderd door Radio Rijnmond en krijgen we steun uit vele hoeken, zoals het COC en onze collega’s uit de Hoeksche Waard.

Dagen als deze zijn hectisch en emotioneel en die wensen we niemand toe. Maar het laat wel zien hoe hard Gay op Flakkee nog nodig is op dit eiland. Hopelijk kunnen we een bloemlegging door ons de komende jaren normaliseren. Dat we niet meer hoeven te vragen of we welkom zijn, maar dat we kunnen aangeven dat we erbij zijn.

Voor nu willen we in ieder geval iedereen bedanken voor de steun en lieve reacties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *