Opnieuw een prijs voor Gay op Flakkee!

Trots op wie we zijn!

Opnieuw een prijs voor Gay op Flakkee!

De stichting Gay op Flakkee viert dit jaar dubbel feest. Niet alleen bestaat de organisatie precies tien jaar, ze krijgen ook nog eens een mooie opsteker.

Door Sam Fish

“Een letterlijke opsteker,” laat de stichting weten. “We hebben gehoord dat we de Jillis Bruggeman Opsteker krijgen in oktober. Dat is echt een hele eer.” De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan drie mensen of organisaties die zich inzetten voor de LHBTI+-gemeenschap. Eén van die drie opstekers is dus voor Gay op Flakkee.

“We zijn enorm trots. Soms voelt het heel erg alsof we stilstaan, alsof we niets gedaan krijgen. Maar dan krijg je weer een berichtje van iemand dat ze heel veel hoop en kracht halen uit onze organisatie. Onlangs kregen we via-via nog een bedankje van iemand uit Ouddorp. Ons doel is om deuren te openen voor mensen die dat nodig hebben. Een luisterend oor, maar ook het starten van een belangrijk gesprek. En dat al tien jaar lang. Het geeft ons heel veel energie dat we deze prijs in ontvangst mogen gaan nemen.”

Coming Out Day

Elk jaar is het op 11 oktober internationale Coming Out Day. “Niet de dag dat je uit de kast moet komen, maar juist de dag om te laten zien dat het oké is om jezelf te zijn. Deze dag wordt gesymboliseerd door het hijsen van de regenboogvlag. Dat doen we dit jaar opnieuw op diverse plekken, waaronder op het gemeentehuis in Middelharnis. Uiteraard is iedereen welkom om daarbij te zijn.”

Maar dat is niet het enige wat de stichting te wachten staat die dag. “Op diezelfde dag worden dus ook die Jillis Bruggeman prijzen uitgereikt in Schiedam. Dus als we klaar zijn met hijsen op het eiland gaan we gelijk door naar Schiedam. Een drukke, maar onwijs leuke dag. Het is zeker iets waar we naar uitkijken.”

Penning

De Jillis Bruggeman prijzen bestaat uit vier prijzen. Dat zijn dus drie opstekers, waarvan er één voor Gay op Flakkee is. De andere twee opstekers zijn dit jaar voor Paul van Dorst uit Rotterdam en Mart van de Kamp uit Gouda. Maar er wordt ook een penning uitgereikt aan een bekende Nederlander. En ook in dit geval is Goeree-Overflakkee van de partij. De Jillis Bruggeman Penning gaat dit jaar namelijk naar niemand minder dan cabaretier Richard Groenendijk.

Jillis Bruggeman

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit. De eerder nog lokale Opsteker werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. Sinds 2020 wordt de Opsteker regionaal toegekend aan drie personen binnen de samenwerkingsregio van lokale LHBTI-organisaties Zuid-Holland-Zuid. Ze krijgen deze onderscheiding voor hun lokale en/of regionale inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. Jezelf kunnen zijn rond genderidentiteit (wie je bent), genderoriëntatie (op wie je valt), genderexpressie (je gekozen voorkomen) en geslacht is ook nog hard nodig.

Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde LHBTI-monument van Nederland, herinnert hier aan. Om dit nationale LHBTI+ erfgoed blijvend onder de aandacht te brengen hielp gemeente Schiedam stichting Jillis Bruggeman op te richten en zijn er de jaarlijkse onderscheidingen.

Niet de eerste prijs 

Het is niet de eerste keer dat de stichting Gay op Flakkee een prijs in ontvangst mag nemen. In 2019 kreeg de organisatie al een Winq Diversity Local Initiative Award. Die kregen ze voor het ontmoetingscafé dat ze maandelijks organiseerden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *